Tips om je koelkast en vriezer schoon te maken én houden

Inspiratie Nieuws

Het voorjaar is in aantocht! Begint het bij jou al te kriebelen om je huis aan te pakken en op te frissen voor een nieuw seizoen? Na een lange winter is het in ieder geval tijd om je vriezer even flink onder handen te nemen met een sopje. En je koelkast? Die maak je vaker schoon, want je wilt wat je dagelijks eet natuurlijk wel op een goede en verantwoorde manier bewaren.
Het is belangrijk om regelmatig etensresten te verwijderen om nare geurtjes en bacterie- en schimmelvorming te voorkomen, waarvan je vervelend ziek kunt worden.

Koelkast schoonmaken? 10 stappen!

Met deze tien stappen vergeet je niks en is je koelkast zo weer fris (de gemiddelde schoonmaaktijd is 20 minuten).

 1. Haal de stekker uit de koelkast of zet hem uit om te voorkomen dat er ijsvorming ontstaat op de achterwand en er onnodig energie verloren gaat.
 2. Haal de koelkast helemaal leeg. Dan kun je overal goed bij en check je gelijk alle producten op houdbaarheidsdatum. Leg producten in de winter buiten in een koelbox en in de zomer met koelelementen binnen.
 3. Haal alle kruimels en andere losliggende dingen weg met de stofzuiger, zodat het niet in het sop komt.
 4. Haal planken en bakjes uit de koelkast en deur en leg ze op het aanrecht of in een sopje.
  LET OP! Wees voorzichtig met glazen planken, die gaan sneller kapot. Je kunt deze het beste in de koelkast schoonmaken met een sopje en nadrogen met droge theedoek.
 5. Sop ondertussen de koelkast van boven naar beneden, plank voor plank af en droog het na met een droge theedoek.
 6. Maak het afvoerputje in de koelkast schoon, dit is vaak de bron van vieze geurtjes door de combinatie van vocht en etensresten. Zit het verstopt? Gebruik een satéprikker om het door te prikken en een wattenstaafje om het schoon te maken.
 7. Vergeet vooral de rubbers van de koelkast niet te reinigen. LET OP! Gebruik alleen warm water en een doek, van schoonmaakmiddel kunnen de rubbers uitdrogen.
 8. Leg alles, nadat het schoon en droog is, terug in de koelkast en leg etenswaren (na check houdbaarheidsdatum) terug op de juiste plek.
 9. Verse groenten leg je in de groentela, want als er zand in de groente zit, verspreid je het in ieder geval niet door de koelkast.
 10. Doe nu de stekker weer terug in het stopcontact en check de temperatuur op ongeveer 4 graden.

Hoevaak maak je de koelkast schoon?

Uiteraard is het afhankelijk van hoe intensief je deze gebruikt, maar bij een gemiddeld gezin geldt één keer per maand. Woon je alleen of met twee personen? Dan is eens per 2/3 maanden voldoende.

Tip!  Maak een notitie in je agenda wanneer je de koelkast of vriezer voor het laatst hebt schoongemaakt. Een schoonmaakagenda is ook voor andere apparaten een handig hulpmiddel.

Tip! Haal elke week voordat je de boodschappen in huis haalt, een klein sopje over de planken. Dan is de koelkast wat leger en je loopt dan minder risico op schimmels en bacteriën.

Wat als je toch schimmels in je koelkast hebt?

Zijn de aanwezige schimmels goed schoon te maken, doe dit dan met een sopje van soda en een druppeltje afwasmiddel. Draag wel handschoenen bij het schoonmaken, want schimmels zijn niet gezond. Is het lastig weg te krijgen of zijn het grote stukken, haal het dan weg met een antibacterieel wegwerpdoekje of spray het in met een schimmelreiniger om het los te weken. Vermijd de rubbers en maak, nadat je de koelkast helemaal schoon hebt, de koelkast meerdere keren met warm water en een doek schoon om de schimmelreiniger volledig weg te krijgen.

Blogbanners_cleaning-fridge_688x275[2]

Welk schoonmaakmiddel gebruik je?

Maak een sopje van warm water met een druppeltje afwasmiddel. Je kunt er wat soda bij doen, wat een sterk reinigende en bacteriedodende werking heeft en goed schoonmaakt zonder materialen aan te tasten. Gebruik 2 eetlepels soda op een halve emmer warm water. Heb je geen soda in huis, maar wel schoonmaakazijn? Dat kan ook! Schoonmaakazijn ontkalkt en ontvet en maakt bovendien ook goed schoon. Gebruik ongeveer 50 ml op een halve emmer warm water.

Vriezer ontdooien en schoonmaken?

Wil je de vriezer ontdooien en schoonmaken? Haal ver van tevoren de stekker eruit, zodat het ijs kan ontdooien. Is het ijs ontdooid, gebruik dan dezelfde schoonmaakstappen en tips als voor de koelkast. Heb je maar een klein beetje ijsvorming? Dan haal je dat makkelijk weg door warm water, uit een plantenspuit, op het ijs te sproeien. Heb je veel ijsvorming, leg dan op elke plank een bak met warm water. Maak het schoon, leg alles weer op de juiste plek en doe de stekker erin of zet de vriezer aan op -18°C.

Tip van een Pelgrim gebruiker! Wrijf je vriesplaat nog even in met glycerine, dan heb je minder ijsafzetting. Staat de vriezer in een vochtige ruimte, dan kun je de buitenkant inwrijven en beschermen met autowas.