Eten stomen:
Gezond
Smaakvol
Makkelijk

Lees verder
scroll verder

Eten stomen sluit perfect aan op de trend om gezonder en bewuster met voeding om te gaan. Door gerechten te stomen, blijven alle vitamines en voedingsstoffen behouden én blijven producten perfect op smaak. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over eten stomen, vind je een stoomtabel met stoomtijden en -temperaturen en krijg je eenvoudige recepten om zelf te proberen.

Wat is eten stomen?

Eten stomen is het garen van gerechten met behulp van waterdamp. Het is één van de gezondste manieren om gerechten te bereiden. Je kookt vetvrij en de meeste vitamines en mineralen blijven behouden. Gestoomde gerechten behouden hun smaak en kleur! Wanneer je voedingsmiddelen kookt, verliezen ingrediënten kracht, vitamines, mineralen en kleur. Je kunt gerechten stomen door gebruik te maken van een stoommandje van bamboe, een stoompan of een stoomoven. De 3 in 1 oven van Pelgrim heeft een stoomfunctie die zorgt voor een gelijkmatige verdeling van waterdamp om zo de voedingsmiddelen of gerechten gelijkmatig te garen. Wat de stoomovens van Pelgrim écht uniek maakt ten opzichte van andere ovens, is de 100% stoomfunctie. Er wordt geen hete lucht toegevoegd aan het stoomproces, het voedsel wordt volledig met stoom bereid.

Wat zijn de voordelen van stomen?

Eten stomen is één van de gezondste bereidingstechnieken. Stomen heeft de volgende voordelen:

 • Je hoeft geen olie of boter te gebruiken bij de bereiding, waardoor gerechten vetvrij zijn.
 • Je kunt gemakkelijk en snel een gerecht opwarmen. Door de stoom blijft het lekker vers en mals.
 • Voedingsmiddelen kunnen niet overkoken of aanbranden.
 • Het eten komt niet direct in aanraking met water, maar met de damp van het water. Dit zorgt ervoor dat voedingsmiddelen en maaltijden niet uitdrogen, maar juist lekker mals en luchtig blijven.
 • Gerechten zijn snel te bereiden.
 • Alle voedingsmiddelen kunnen tegelijk worden bereid. Waar je op een kookplaat meerdere pannen nodig hebt, kan een complete maaltijd de stoomoven in zonder vermenging van geur en smaak.
 • Stomen is de perfecte bereiding voor mensen die een gezond voedingspatroon willen volgen.

Wat is de ideale stoomtijd van verschillende gerechten? Controleer het in onze stoomtabel!

Bekijk de stoomtabel

Stomen met een stoomoven van Pelgrim

Stomen in een stoomoven van Pelgrim geeft je veel unieke mogelijkheden:

 • Je gebruikt 100% stoom om je gerecht optimaal te garen. Handig voor bijvoorbeeld groente, vis, rijst, gevogelte en schelp- en schaaldieren.
 • Combi-stomen is vooral handig wanneer je brood, vlees en ovenschotels wilt bereiden. Door stoom toe te voegen aan de heteluchtbereiding blijven gerechten knapperig van buiten en luchtig en mals van binnen. Zonder uitdroging of smaakverlies. Gebruik je de combi-stomen optie dan kun je kiezen uit de voorgeprogrammeerde programma’s minimum, medium en maximum stomen in combinatie met turbo hete lucht.
 • Extra stoom toevoegen tijdens het bereiden? Dat kan bij elk ovenprogramma. Ideaal als je het gerecht bijvoorbeeld een extra knapperige bovenkant wilt geven.
 • Met fasebakken heb je zelf alle touwtjes in handen bij het bereiden van een gerecht. Stel alle bak- en stoomfuncties stap voor stap in middels fasebakken. Dit betekent dat je je gerecht letterlijk in verschillende fases bakt. Elke fase voegt een extra stap toe in het bakproces.

Unieke functies van de Pelgrim stoomovens

Pelgrim_Stomen_Beeld_9

Gratis stoomoven recepten van Pelgrim?

Pelgrim heeft speciaal voor haar klanten een kookboek met eenvoudige stoomoven recepten ontwikkeld. Ga je voor groente, pasta of vlees of vis? Het kookboek biedt volop inspiratie om aan de slag te gaan met je stoomoven! Download gratis het ‘Stoomze!’ kookboek en ontdek de lekkerste stoomrecepten.

Download kookboek Stoomze!

Op zoek naar Pelgrim inspiratie bij jou in de buurt?

Pelgrim is een veelvoorkomend merk bij keukenvakzaken, dus we zijn altijd dichtbij te vinden! 

Bezoek een keukenvakzaak
Pelgrim-header-banner-Experience Centerpagina